Alternatieve gezondheidsbevorderaars - zsozan

Ga naar de inhoud

Alternatieve gezondheidsbevorderaars

Voeding Info > vijver
Alternatieve gezondheidsbevorderaars
Alternatieve gezondheidsbevorderaars :
Alternatieve prestatieverbeteraars moeten een positieve invloed hebben op het organisme in termen van prestaties en gezondheid. Prestatieverbeteraars zijn onder meer probiotica, prebiotica, enzymen, organische zuren/zouten en essentiële kruiden. Ze zijn te vinden onder de aanvullende categorieën sensorische en zoötechnische additieven (VERORDENING (EG) nr. 1831/2003) [1] .
Wetenschappelijke bronnen:
[1] VERORDENING (EG) Nr. 1831/2003 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 22 september 2003 betreffende additieven voor gebruik in diervoeding.

Probiotica :
Probiotica worden gedefinieerd als levende micro-organismen die in voldoende hoeveelheden in actieve vorm de darm bereiken en daardoor positieve gezondheidseffecten bereiken [1] . Een probleem bij het gebruik van probiotica is hun overleving. Velen overleven het extrusieproces (dat is ontworpen om het voedsel te conserveren) niet en moeten daarna worden toegediend. Voor de consument is het lastig te beoordelen of de probiotica in voldoende levende vorm in de koi terechtkomen.
Het voer voedt geen microbiële metabolieten, zoals bij antibiotica, maar de micro-organismen zelf.De werkingsmechanismen zijn divers en kunnen niet in detail worden beschouwd. Ze zijn onder meer gebaseerd op verdringing van de ongewenste micro-organismen, concurrentie om beschikbare voedingsstoffen of remming van de ongewenste micro-organismen door metabolische metabolieten. Voor het grootste deel zijn micro-organismen verantwoordelijk voor immuunstimulatie en directe activering van immuuncellen [2] .
Soorten micro-organismen zoals Saccharomyces, Enterococcus faecium, Streptococcus infantarius, Bacillus subtilis, B. licheniformis, B. cereus var. toyoi, Lactobacillus rhamno-sus, L. casei, L. plantarum, L. farciminis, Paediococcus acidilactici en gisten van het geslacht Saccharomyces cerevisiae het meest gebruikt [2, 3] .
De stofwisselingsproducten die door de probiotische bacteriën vrijkomen, zijn voornamelijk organische zuren, lactaat, vluchtige vetzuren en enzymen. Voor sommige metabolische metabolieten is een antimicrobieel effect aangetoond. Lactobacillen produceren bijvoorbeeld bacteriocines en door plasmiden gecodeerde eiwitten die een groeiremmend effect op andere bacteriën kunnen uitoefenen [2] . In een wetenschappelijk onderzoek naar forel werd na 30 dagen consumptie van Lactobacillus rhamnosus een significant verhoogde activiteit van fagocytose (opname van dode micro-organismen) en leukocyten (bestrijding van onverenigbare stoffen zoals ziekteverwekkers) gevonden [4 ] .
Wetenschappelijke bronnen:
[1] Federaal Instituut voor Consumentengezondheidsbescherming en Diergeneeskunde (1999): Eindrapport van de werkgroep “Probiotische micro-organismeculturen in voedsel”: Urban & Vogel Medien, München – Online beschikbaar op: https://www. bfr.bund.de/cm /343/probiot.pdf.
[2] Zentek J. (2011): Prebiotics, Probiotics , Institute for Animal Nutrition: Freie Universität Berlin, Berlijn - Online beschikbaar op: http://geb.uni-giessen.de/geb/volltexte/2011/8235/pdf / Zentek_Prebiotica_2011.pdf.
[3] Renard, B. (2005): Zeldzame aardmetalen als prestatieverbeteraars in de viskwekerij - onderzoeken naar regenboogforel en karper. Proefschrift: Ludwig-Maximilians-Universiteit, Instituut voor Fysiologie, Fysiologische Chemie en Diervoeding, München - Online beschikbaar op: https://edoc.ub.uni-muenchen.de/4354/1/Renard_Bernd.pdf.
[4] Panigrahi, A.; Kiron, V.; Kobayashi, T.; Puangkaew, J.; Satoh, S.; Sugita, H. (2014): Immuunreacties bij regenboogforel Oncorhynchus mykiss geïnduceerd door een potentiële probiotische bacterie Lactobacillus rhamnosus JCM 1136 . In: Vet Immunology Immunopathol 102 (4), blz. 88-379.

Prebiotica :
Volgens het Federal Institute for Consumer Health Protection and Veterinary Medicine zijn prebiotica “specifieke onverteerbare stoffen die de groei van selectieve bifidobacteriën en mogelijk ook andere micro-organismen in de darm bevorderen en daardoor positieve gezondheidseffecten bereiken” [1 ] .
Prebiotische additieven zoals koolhydraten, polysachariden, oligosachariden, disachariden, suikeralcoholen met een korte keten (β-glucanen, mannan-oligosachariden uit de gistcelwand) worden gebruikt in de diervoederindustrie [2 ] .
Het principe van prebiotische producten is niet de lichaamseigen spijsvertering om energie te leveren, maar de onverteerde stoffen worden selectief gemetaboliseerd door micro-organismen in de darm en gebruikt als hun eigen energiebron. Darmmicroben breken de ingenomen koolhydraten af ​​tot de vetzuren met een korte keten, acetaat, butyraat en propionaat. Theoretisch leiden deze vetzuren met een korte keten tot een pH-verlaging in het darmgebied, waardoor negatieve micro-organismen worden geremd [3] .
Naast het bevorderen van gewenste micro-organismen, kunnen sommige ongewenste micro-organismen ook prebiotica metaboliseren. Hierdoor wordt niet altijd het gewenste theoretische effect bereikt. Gebaseerd op onderzoeken bij zalmachtigen zou een verlaging van het sterftecijfer kunnen worden bereikt wanneer het wordt gevoerd met β-glucanen [4] .
Wetenschappelijke bronnen:
[1] Wilson, RP (1991): Handbook of Nutrient Needs of Finfish. CRC-pers. Boston, blz. 35.
[2] Schäperclaus, W. & Lukowicz, MV (1998): Lehrbuch der Teichwirtschaft. 4e herziene druk. parij Berlijn, blz. 51 – 209.

Organische zuren en hun zouten :
Al eeuwenlang gebruiken bedrijven in de voedingsindustrie organische zuren voor het conserveren van voedsel en veevoer (kuilvoer, yoghurt, zuurkool, etc.). Organische zuren en essentiële oliën worden geclassificeerd als gezondheidsbevorderend en hebben antimicrobiële eigenschappen [1] .
Organische zuren werden ooit gebruikt voor conservering om voer tegen bederf te beschermen. Nu worden ze gebruikt in diervoeding om de pH-waarde in het spijsverteringskanaal te verlagen. De meest voorkomende zuren zijn propionzuur, boterzuur, sorbinezuur, azijnzuur, barnsteenzuur, benzoëzuur, melkzuur, mierenzuur, citroenzuur en fumaarzuur [1 ] .
Het gebruik van organische zuren bij diarreeziekten komt vooral voor bij jonge eengastrische biggen. Omdat de maagzuurproductie nog niet volledig ontwikkeld is en er nog steeds een behoorlijk onderbevolkt aantal microben in het spijsverteringskanaal aanwezig is, kan het gebruik van zuren de pH-waarde verlagen en de darm beschermen tegen bacteriële besmetting (E. coli-bacteriën). Ook kan een verbeterde eiwitvertering worden gegarandeerd [2] .
Humuszuren (turf) worden in de aquaria en het vijverbeheer van oudsher gebruikt om de gezondheid van vissen te verbeteren. Ze kunnen de eigen cellulaire afweer van het lichaam bij vissen stimuleren [3, 4] . Het is bewezen dat het voeren van humuszuren de retentietijden van giftig lood en cadmium in het organisme kan verkorten [5] .
Wetenschappelijke bronnen:
[1] Weber, G. (2012): Significance/benefits and efficiency of additives in feed: 24 Hülsenberger Talks , Lübeck - Online beschikbaar op: https://www.schaumann-stiftung.de/cps/schaumann- foundation/ds_doc/1_1_lf_weber.pdf.
[2] Vrijdag, M.; Hensche, HU; Schulte-Sienbeck, H.; Reichelt, B. (1999): Biologische effecten van conventionele en alternatieve prestatieversterkers . In: KRAFTFUTTER/FEED MAGAZIN 2, pagina 49 – 57 – Online beschikbaar op: https://www4.fh-swf.de/media/downloads/fbaw_1/download_1/professoren_1/freitag/publikationen_pdf/Biologische_effekte_konventioneller_und_alternativer_leistungsfoerde-rer.pdf.
[3] Schreckenback, K.; Meinelt, T.; Spangenberg, R.; Staaks, G.; Kalettka, T.; Spangenberg, M. (1991):Onderzoek naar het effect van de synthetische humusstof RHS 1500 op zoetwatervissen in de aquacultuur . Instituut voor Binnenvisserij, Berlijn.
[4] Schreckenback, K.; Kühnert, M.; Haase, A.; Höke, H. (1996): Expertrapport over het effect van de medicijnsubstantie HS 1500 op commerciële en siervissen in de aquacultuur en aquaristiek . Instituut voor Binnenvisserij e. V., Potsdam-Sacrow.
[5] Rochus, W. (1983): De invloed van turf-humuszuren op de opname, uitscheiding en distributie van lood en cadmium in het rattenorganisme . In: Fys. Medische Rehab Kuror 35 (1) pagina 25 – 30.

Enzymen :
In de diervoeding worden enzymen gebruikt om voedingsbestanddelen te benutten waartoe het organisme zelf niet in staat is.
Niet alle dieren zijn volledig in staat om zelfstandig de noodzakelijke enzymen te synthetiseren om bepaalde voedingsstoffen te verwerken. Door het toevoegen van de benodigde enzymen kan de toevoer van energie en voedingsstoffen voor de groei aanzienlijk worden verbeterd. Amylasen worden bijvoorbeeld gebruikt om zetmeel en fytasen af ​​te breken om fosfor uit plantaardige bronnen te gebruiken.

Secundaire plantaardige stoffen :
Secundaire plantenstoffen maken gebruik van de gezondheidsbevorderende, antiparasitaire, ontstekingsremmende of antibacteriële eigenschappen van geneeskrachtige planten om gezondheidsproblemen te bestrijden. Volgens Verordening (EG) nr. 1831/2003 worden deze ingedeeld in de categorieën sensorische en/of zoötechnische additieven. Het juridische onderscheid tussen fytotherapeutica en diervoederadditieven (fytoadditief) is lastig.
Fytotherapeutica zijn geneesmiddelen gemaakt van hele planten of plantenextracten [1] . Omdat fytotherapeutica uit dezelfde componenten bestaan ​​als een fytoadditief (alleen onderworpen aan Verordening (EG) 1831/2003), is het probleem hierbij dat ze onder de Geneesmiddelenwet vallen.
Om het probleem te omzeilen is een onderverdeling naar gebruikte hoeveelheid een insteek, waarbij fytoadditieven worden ingenomen in hoeveelheden die vanuit nutritioneel oogpunt belangrijk zijn. De meest voorkomende secundaire plantaardige stoffen zijn de groepen bitterstoffen, scherpe stoffen, essentiële oliën, fenololiën, saponinen, alkaloïden, glycosinolaten, mucilaginosa en tannines [2 ] . Puur qua chemische structuur vertonen de secundaire plantaardige ingrediënten een inhomogene structuur waaraan een groot aantal effecten en werkingsmechanismen kunnen worden toegeschreven. In tegenstelling tot conventionele medicijnen is het effect niet alleen te danken aan één enkel actief ingrediënt, maar aan de interactie van verschillende betrokken stoffen [1].. Secundaire plantaardige ingrediënten hebben verschillende effecten op het organisme, die kunnen worden omschreven als ontstekingsremmend, antiseptisch, antiviraal, immuunsysteemstabiliserend, smakelijk en antiparasitair [3, 4, 5] .
In een 13 weken durende voedingsproef met Nijltilapia (Oreochromis niloticus) met oregano (Origanum vulgare) resulteerde een oreganoconcentratie van 1% in een significante verbetering in de dagelijkse groei, de relatieve en specifieke groeisnelheid en de voederconversie [6 ] .
Wetenschappelijke bronnen:
[1] Striezel, A. (2005): Gids voor de gezondheid van vee: holistische profylaxe en therapie . 1e editie, MVS Medizinverlag, Stuttgart, blz. 30.
[2] Wenk, C. (2003): Growth promoter alternatives after the ban on antibiotica . In: Pig News and Information 24 (1), pp. 11 – 16.
[3] Wetscherek W. (2002): Fytogene voeradditieven voor varkens en pluimvee Proceedings : 1e BOKU – Symposium Animal Nutrition, 5 december 2002, Wenen. P. 18 – 23.
[4] Jones, G. (2001): Goed presterende veehouderij en consumentenbescherming zijn niet tegenstrijdig, de impact van een fytogeen additief . In: Feed Magazine 12, pp. 468 – 473.
[5] Schlicher H. (1986):Farmacologie en toxicologie van etherische oliën . In: Therapieweek 36, pp. 1100 – 1112.
[6] Seden, ME A; Abbas, FE; Ahmed, MH (2014): Effect van origanum vulgare als voeradditief op de groeiprestaties, het voergebruik en de gehele lichaamssamenstelling van Nijltilapia, Oreochromls niloticus. jonge vogels uitgedaagd met pathogene Aeromonas hydrophila . In: AGRIS Science 34, pp. 1683 – 1695.
Terug naar de inhoud