samenstelling - zsozan

Ga naar de inhoud

samenstelling

Voeding Info > vijver
Samenstelling van de natuurlijke voeding van Koi

De koikarper behoort tot de groep van alleseters, waarbij zijn voedsel voornamelijk bestaat uit de kleinste waterorganismen [1] .
De belangrijkste componenten van koivoer
Op basis van darmonderzoek van tweejarige karpers zijn de gevonden voedingsbestanddelen in te delen in drie categorieën:
  • Schaaldieren (Daphnia) [2]
  • Insecten (Chironomidae) [2]
  • Voedselcomponenten (algen, planten, partikels, enz.) [2]
frequentie en keuze van voedsel
De belangrijkste vertegenwoordigers van de schaaldieren zijn watervlooien, onder de insecten komen vooral muggenlarven voor. De darminhoud van een vis en zijn respectievelijke samenstelling fluctueert afhankelijk van het voorkomen van de voedseldieren. Voedsel dat gemakkelijk in te nemen is en een hoge incidentie heeft, heeft de voorkeur. Over het hele jaar gezien kunnen dit bijvoorbeeld insectenlarven, watervlooien, plantenstoffen, slakken en soortgelijke kleine diertjes zijn [3] .
De nutriëntensamenstelling van koivoer
De natuurlijke voeding heeft een hoog watergehalte met slechts een lage concentratie voedingsstoffen. Daarom moet de karper een grote hoeveelheid voer consumeren. De natuurvoeding heeft een hoog eiwit- en vetgehalte van tot wel 60% eiwit en 28% vet in de droge stof (zonder watergehalte) [4] . Gemiddeld wordt het eiwitgehalte in natuurlijke voeding gegeven als 55% [3] .
Het debat over de juiste eiwit/vet-verhouding
Een veelbesproken onderwerp op het gebied van koivoeding is de juiste eiwit/vet verhouding in de voeding. Hierbij dient altijd uit te gaan van de natuurlijke voedselopname van de koikarpers. Last but not least, koi- en vijverkwekerijen blijven natuurlijk voedsel gebruiken voor het kweken van hun babykoi en jonge vissen, omdat dit de best mogelijke voeding vertegenwoordigt.
Conclusie: Wat is het belangrijkste bij koivoeding?
Samenvattend kan worden gesteld dat niet het percentage eiwit en vet bepalend is voor voeding, maar de absolute hoeveelheid eiwit en vet die via de voeding wordt ingenomen. Ook de verhouding eiwit/vet is relevant. Koolhydraten spelen een ondergeschikte rol in koivoeding. Qua voedingsfysiologie hebben koi slechts kleine hoeveelheden koolhydraten nodig om te groeien.


Wetenschappelijke bronnen:
[1] Geldhauser, F. & Gerstner, P. (2011): The pond herbergier. Karper en kleine vissen . 9e herziene druk. Ulmer Stuttgart, blz. 76 - 93.
[2] Barthelmes, D. (1967): Schatting van de natuurlijke voedselomstandigheden in de karpervijver als basis voor het verbeteren van de conditie van de karpers en het verhogen van de opbrengsten . Dt.Vissen Ztg 14 (11), 330 - 343.
[3] Schäperclaus, W. & Lukowicz, MV (1998): Leerboek over vijverbeheer . 4e herziene druk. pareer Berlijn, pp. 51 – 209.
[4] Schreckenbach, K. (2015): Karpers voeren in vijvers: Koi hobby . Instituut voor Binnenvisserij e. V. Potsdam-Sacrow.
Terug naar de inhoud